Werkwijze

De voorbespreking

Het is goed om na te denken over de uitvaart. Wat zijn de wensen, de mogelijkheden. Met welke kosten moet rekening worden gehouden?

Graag maak ik een afspraak met u om wensen te bespreken en vast te leggen. Er kan bekeken worden hoe de uitvaart vormgegeven kan worden. Soms is het ook een proces van voortschrijdend inzicht en kan er jaarlijks besproken worden of er geen zaken veranderd moeten worden.

Na het overlijden - de uitvaartverzorging

Direct na overlijden neemt u contact met mij op. Wij bespreken wat er meteen dient te gebeuren en maken een afspraak wanneer ik bij u langs zal komen. Bij ons eerste gesprek bespreken wij alle facetten van de uitvaart. In de loop van de dagen die volgen komen de overige details van de plechtigheid aan bod. In de aanloop naar de dag van de uitvaart neem ik u alle voorkomende zaken uit handen.

 

Na het overlijden - rituele ondersteuning

U kunt zelf contact met mij opnemen, ook de uitvaartverzorger kan dit voor u doen. Als ritueel uitvaartbegeleider (of spreker) kom ik vervolgens bij u langs. Ons gesprek dient tot doel samen een mooie vorm te ontwikkelen voor het afscheidsmoment van uw dierbare. Wij maken een voorlopige opzet van de plechtigheid. Zie ook ritueel uitvaartbegeleiding en/of spreken.

In de dagen na ons gesprek ontvangt u van mij het draaiboek voor de afscheidsdienst. De definitieve invulling van deze dienst stemmen wij samen af en met de uitvaartverzorger. Ook de teksten die in de dienst worden uitgesproken, neem ik vooraf met u door en krijgt u van mij schriftelijk aangeleverd. Naar behoeven kan ik nogmaals bij u langskomen om een en ander door te spreken.

Op de dag van het afscheid kan ik voorgaan in de plechtigheid en de tekst namens u uitspreken, maar ik kan ook naast u staan als u dit zelf wilt doen. Alles is mogelijk.

Enkele weken na de uitvaart zal ik desgewenst contact met u opnemen voor een nagesprek, waarin we op het afscheid terugkijken. Wellicht kan ik u ondersteunen bij de invulling van herdenkingsmomenten zoals de as verstrooiing of verjaardagen.